Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Προκήρυξη ημερίδας

Το Δίκτυο "Περραιβία" σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μακρινίτσας, το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας και  το ΚΕΜΕΒΟ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Φορέα Διαχείρισης περιοχής οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, το Δήμο Ρήγα Φεραίου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Π.Ε. Μαγνησίας, το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, την "Πράσινη Κιβωτό" και με Εθελοντικούς Φορείς της περιοχής οργανώνει επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Ν. Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άξονας προτεραιότητας 6–Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος, Κατηγορία Περιφέρειας-«Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ)» - 2 – Θεσσαλία.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων η ημερίδα επιδιώκει την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης του λιμναίου περιβάλλοντος της Κάρλας, καθώς και την προσέγγιση σύγχρονων κατευθύνσεων της βιώσιμης ανάπτυξης. Το περιεχόμενο της ημερίδας αναφέρεται σε θέματα, όπως αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων, ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ανάδειξη και διαχείριση των ενδιαιτημάτων χλωρίδας και πανίδας της Κάρλας, περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη κ.ά.

Σημειώνουμε ότι η Αναπτυξιακή εκπαίδευση συμβάλλει στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού και μέσα από εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες που είναι βασισμένες στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής υπευθυνότητας, ισότητας των φύλων.

Δημιουργεί  την  αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα Κόσμο, στις ιδέες και την κατανόηση των ανισοτήτων, στις ανθρώπινες συνθήκες ζωής και των προσπαθειών να ξεπεραστούν τέτοιες  ανισότητες, και στη συμμετοχή σε δημοκρατικές ενέργειες που ασκούν επιρροή σε κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ή περιβαλλοντικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη φτώχεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι  κύριες θεματικές περιοχές  που σχετίζονται με την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και θα αποτελέσουν θέματα του σεμιναρίου είναι: 1.Παγκόσμια Ιθαγένεια,  2.Συν-Ανάπτυξη, 3.Δίκαιο εμπόριο/Υπεύθυνη Κατανάλωση, 4.Συνεργασία για Ανάπτυξη, 5.Ανθρώπινα Δικαιώματα, 6.Εκπαίδευση στις αξίες: αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ειρήνη, 7.Φύλο και ανάπτυξη, 8.Παγκοσμιοποίηση, 9.Μετανάστευση και ανάπτυξη, 10.Περιβάλλον και ανάπτυξη /Κλιματική Αλλαγή, 11.Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας/ Στόχοι Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, 12.Διεθνείς Οργανισμοί, 13.Φτώχεια και Ανάπτυξη/Διανομή πλούτου και δύναμης, 14.Σχέσεις Βορρά-Νότου, 15.Επίλυση Διαφορών.

Η ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακή εκπαίδευση: Περιβάλλον και ανάπτυξη. Το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης» έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα 09:00 – 14:30 στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού-ΚΕΜΕΒΟ στα Κανάλια Μαγνησίας.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που θέλουν να συμμετέχουν στην ημερίδα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνα 24280-69040, Fax: 24280-90010 και E-mail mail@kpe-makrin.mag.sch.gr (αναγράφοντας στο θέμα του e-mail: «Ημερίδα» και γράφοντας οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, σχολείο εργασίας και κινητό τηλέφωνο).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Αναπτυξιακή εκπαίδευση: Περιβάλλον και ανάπτυξη.
Το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης
Σάββατο 18 Μαρτίου 2017
09.00-09.30 π.μ.
Προσέλευση συμμετεχόντων – Εγγραφές
09.30-09.40 π.μ.

Υποδοχή Συνέδρων από τους Διοργανωτές
Κ. Σκριάπας-Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", Βίκυ Νίκου-ΧΟΠΣ Σπαρμού, Ανδρέας Γκανάτσιος-ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας
Χαιρετισμοί επίσημων Φορέων
09.40-10.00 π.μ.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Rural DEAR Agenda "  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 
(Βίκυ Νίκου, Σκριάπας Κων., Βασ. Τσιάρας, Χρ. Ζορμπάς)
10.00-10.20 π.μ.
«Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Όροι και Προϋποθέσεις»
Δρ. Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής Α.Π.Θ.
10.20-10.40 π.μ.
«Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Λιμναίου Περιβάλλοντος της Κάρλας» Ομάδα Πληροφόρησης Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου
10.40-11.00 π.μ.
«Λίμνη Κάρλα, διαδρομή στο χρόνο και στην ιστορία»
ΚΕΜΕΒΟ
11.00-11.20 π.μ.
«Περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη»
Εκπρόσωποι του Κ.Π.Ε. Μακρυνίτσας
11.20-11.40 π.μ.
«Ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού στο λιμναίο περιβάλλον της Κάρλας»
11.40-12.10 μ.μ.
Συζήτηση - Συμπεράσματα
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
12.10 -12.30 μ.μ.
Διάλειμμα (Καφές - Αρτοσκευάσματα)
12.30-14.30 μ.μ
Ξενάγηση στο Λιμναίο οικοσύστημα της Κάρλας - Ενημέρωση και Παρατήρηση της Ορνιθοπανίδας του Ταμιευτήρα της Κάρλας
Ομάδα Πληροφόρησης Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου
14.30 μ.μ.
Κλείσιμο Σεμιναρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.